Mezi základní potřeby v kuchyni patří skutečně hrnce a pokud možno v nějaké ucelené sadě, kdy budeme mít vybavení z jednoho druhu materiálu a barvy. Výrobci nezklamali ani v této oblasti a na nás je, jak si s výběrem dokážeme poradit, což nebude snadný úkol.
pokrm v hrnci
Smaltované hrnce – pro naše rodiče je to srdcová záležitost. Jedná se o taveninu křemičitého původu příbuznému sklu a porcelánu, ta vytváří jednotný hladký a ochranný povlak. Hrnce jsou odolné vůči korozi, nevadí jim různé teplotní změny. Povrch díky skvělé úpravě není náchylný k zachycování bakterií. Drží dlouho teplotu. Problém nastává, když je nějaká část poškozená, to se pak může objevit nejen rez, ale drobné částečky odpadávají a to přímo do jídla, což je nebezpečné.
vyděšené brambory
Nerezové nádobí – zde neuděláme nikdy chybu. Ovšem musí být z kvalitního materiálu. Dobré je se nejprve podívat na dno, kde je vyznačena kvalita. Nejvyšší je 18/8, 18/10, 18/12 a nižším číslům se raději vyhneme. Zkrátka jednodušší tahák je, že čím je hrnec těžší, tím je lepší. Ocel neváže žádné pachy a má jednoduchou údržbu. Je velmi dobře tepelně stabilní.
Litina – existují dva druhy:
smaltovaná se vyrábí v různých barvách, je odolná vůči solím v myčce, skvěle vede a akumuluje teplo.
surová je náročnější na údržbu a může klidně propustit rez, proto není vhodná na uchovávání potravin delší dobu.
V podstatě se hodí na pečení, dušení a pomalé vaření. Její problém mohou být teplotní změny, při kterých může prasknout.
Titanové hrnce – sám o sobě je to velmi drahý materiál, vyplatí se je nakupovat přímo v obchodech, jelikož bychom se mohli stát snadno předmětem prodejců, kteří si cenu nadsadí na nejvyšší příčku. Jsou nepřilnavé, nekroutí se, rychle se rozehřejí, dá se vařit i bez tuku.
brambory na utěrce
Skleněné nádobí – sklo samo o sobě působí velmi čistě a příjemně a není problém v něm nakonec i pokrm servírovat. Ale jedná se o velmi křehký materiál a snadno může prasknout. Možná proto, se tolik nepoužívá. Na druhou stranu je to stálý výrobek, který je hodně odolný vůči únikům vody, páry a nevadí mu roztoky soli. Hodně se spíš používají zapékací mísy.
Keramický poklad – jeden čas se v ní běžně vařilo, ale pak se na chvíli produkty z ní posunuly na spodní příčku. Nyní je opět v plné slávě zpět. Keramika je výborná na pečení, delší dušení a vydrží skutečně dost vysoké teploty. Potraviny se v takovém výrobku nepřipalují, ale je třeba dát alespoň minimum tuku. Hrnce se nad míru výborně čistí.

Není hrnec jako hrnec
Ohodnoťte příspěvek